Vigra IL

Klubben

Klubben

VIGRA IL

Postboks 81
6059 Vigra
post@vigrail.no

Inkludering - Likeverd - Tryggleik - Trivsel

 

Vigra fotballklubb ble stiftet i 1961

I mange år var det to idrettslag på Vigra. Roald idrettslag (1907) og Vigra idrottslag (1944). "Oppattaføringane" var medlem av Vigra idrottslag. Høsten 1961 ble det bestemt på et møte på Vikingen at de to idrettslaga skulle bli slått sammen. Vigra fotballklubb ble det nye navnet.

Vigra FK sin første formann var Knut Årseth. Jon Roaldsand (nestformann), Petter Øie (sekretær), Karsten Molnes (kasserer), Rasmus Heltne (styremedlem), Johan Synnes (varamann) og Kjell Molnes (varamann) var de andre i styret.

En slik sammenslåing var sikkert beheftet med sterke følelser. I forslag til tilleggslover til NFF sine lover utarbeidet for Vigra FK står mye "rart".

I §1 står det "Det blir valgt et styre på 5 mann, 3 fra et idrettslag og 2 fra det andre. Første år blir det loddtrekning om hvilket lag som skal ha 3 mann i styret, året etter blir det neste laget som skal ha 3". I forhold til sammensetninga av styret kan det tyde på at Roald IL vann loddtrekninga.

I §3 står det følgende: "Det blir valgt UK for førstelaget bestående av tre menn, trener skal være med i UK og 1 mann fra hvert idrettslag. Om trener ikke haves blir det etter samme måte som for styret efter mer enn to forfall på rad på trening mister et UK-medlem sin rett til å delta i lagoppstilling i 3 uker. 1 varamann fra hvert lag".

I §8 står det følgende: "Kamper for alle lag av Vigra FK blir fordelt på dei to baner, sånn at kampene går en gang på hver bane. Dei to idrettslaga blir tilbudt en baneleige på kr. 100,- for A-kamper......... Trening to ganger på hver bane er gratis"

§10 "Medlemskontigent for Vigra FK blir kr. 5,- pr. år. Barn under 15 år kr. 2,50 pr. år."

Fra og med sesongen 1962 går Vigra under navnet Vigra FK. Årsaken til at man brukte navnet Vigra IL i sesongen 1961 tror jeg skyldes at Roald IL ikke var tilsluttet NFF.

 

Synnes stadion åpnet i 1960

Synnes stadion gras ble offisielt åpnet i 1960 av Øyvind Haagensen fra Sunnmøre Fotballkrets. Formann i Vigra Idrottslag, Håkon Liseth, hadde lagt ned et stort arbeid og personlig betalt store deler av kostnadene i følge Sunnmørsposten. Synnes stadion var på det tidspunkt den 8. grasbanen i kretsen og ble plassert på samme område som grusbanen låg. En grusbane som ble opparbeidet under krigen. Synnes stadion hadde også i mange år løpebaner (koksgrus) for friidrett. Vigra-leikane var ett av de store friidrettsarrangement på Sunnmøre i gamle dager.

Regnfull åpning av Synnes stadion

Nybanen har skapt bra nivå og stor interesse stod det Sunnmørsposten etter åpningsturneringen. Den nye grasbana på Vigra ble åpnet i 1960. Åpningsturneringen var preget av ufyselig vær med nord-vestlig vind og kraftig regn. I følge Smp var det ikke tilløp til opphold de tre timene åpningsturneringa på den nye grasbana tok. En leder uttalte ”Sjølv om været og fotballkretsen i mot oss, så skal dette gå fint”

Selve åpningen startet med defilering. Valderøy guttemusikk-korps gikk i teten, fulgt av de fire laga som deltok på tureringa, IL Valder, Vigra IL, Harøy IL og Brattvåg IL. Formannen i Vigra Idrottslag, Håkon Liseth, ønsket velkommen. Han håpte at de unge ville nytte banen, slik at de som er for gamle til selv å spille fotball, og som hadde strevd med banen, kan få glede av å se på fotballaget. - En dag for mange år siden dreiv noen av oss og spilte fotball på det stedet der banen nå ligger. Da var det en som som sa at her skulle fotballbanen vår ligge. Sjøfolk er vant til å handle, og samme kvelden ble det satt 20 års leiekontrakt med grunneieren Olgar Synnes. Han har siden vært så rimelig at laget har fått betale litt leie de gangene det har hatt penger. Nå står løpebanene igjen, men vi har alt klart, og håper å få dem i orden i løpet avhøsten, sa Håkon Liseth i åpningstalen. Øyvind Haagensen fra Sunnmøre Fotballkrets stod for den offisielle åpningen. – Dette er den 8. grasbanen i kretsen, og hver bane er en provins lagt til det arbeidet for fotballen som vi driver. Han ønsket Vigra til lykke, og sa han trodde floken med seriedeltakelse som er oppstått ville løse seg.

Harøy slo Vigra
I åpningskampen spilte Vigra mot Harøy. Harøy spilte i 4. divisjon avdeling Romsdal og hadde året før tapt opprykkskampen til 3. divisjon knepent. Det ble en jevnspilt kamp som Vigra tapte 1-3. Målskorer på Vigra IL var Arnljot Årseth. I den andre kampen vann Valder over Brattvåg med 3-1. I finalen vann Valder 1-0 over Harøy. Kampen om 3. plassen i turneringen ble avlyst på grunn av forholdene.
Vigras UK-sjef og primus motor Knut Årseth hadde store planer for videre kamper, og ville prøve å få gjester til grasbana i helgene framover. Det er stor interesse og iver både blant spillerne og publikum på uttalte Knut til Smp. Noe senere på året møtte Vigra IL selveste Aafk til kamp. Vigra holdt i 23. minutter og tapte kampen til slutt 1-13. Målskorer Vigra IL var Arnljot Årseth. Kjell Iversen, Afk, skoret 3 mål. Iversen spilte mange år senere på Vigra. Kampen ble sett av 400 tilskuere (se bilde).

 

Roald stadion åpnet i 1961

Rota eller Roald stadion ble offisielt åpnet søndag 16. juli 1961 kl. 14.30. ”Byggherre” var Roald idrottslag som vart stifta i 1907. Det var i 1957 banespørsmålet ble tatt opp på alvor. Et område på 12 mål, vart innkjøpt for ca. 23.000 kroner. Roald IL var i 1961 tilslutta Sunnmøre idrettskrets og Sunnmøre gymnastikk- og turnkrets. Medlemstallet i 1960 var 180 medlemmer.

Det var flagg på alle stenger og rene folkefesten under åpningen av den nye grasbana på Roald i går. Nærpå 1000 mennesker var samlet rundt idrettsstadion da de fire deltakende lag, Langevåg IL, Aafk, IL Valder og Roald IL marsjerte i sine fotballdrakter med Vigra Musikkorps i spissen. Etterat "Ja, vi elsker" var sunget kom gratulasjonene i rekker og rad og overrakkte hilsener, blomster og gaver skrev Sunnmøre Arbeideravis i 1961.

 

En vanskelig start! (1960)

Vigra IL kom med i seriesystemet i 1960, men ikke helt problemfritt. Idrettslaget meldte seg på serien (fra høsten 1960), men fikk beskjed fra SFK at laget måtte slutte seg til Norges Fotballforbund for å få være med i seriesystemet. Det samme gjaldt for Ørskog og Mauseidvåg. Vigra IL søkte og ble opptatt i Norges Fotballforbund. Alt skulle dermed være i orden.

Vigra IL ikke på terminlisten
Når terminlistene ble presentert i Sunnmøre Arbeideravis (SA) var Vigra IL ikke med. Hvorfor? I følge daværende kretsformann Rolf O. Larsen skyldes det to forhold. Vigra IL hadde ikke søkt på nytt etter opptak i NFF og at laget ikke klarte å stille lag til ”Åpningscupen”. Terminlistene var oppsatt og godkjent med 8 lag i hver avdeling. Vigra IL sendte protest til NFF og hadde mange heftige innlegg i avisene (se bilde). Hvordan endte det hele? Det hele gikk bra!

Moltustranda trekte seg!
Sent en lørsdagskveld fikk Knut Årseth beskjed om at Moltustranda IL hadde trekt seg. ”Gutta” var på dans på Vikingen da beskjeden ble gitt. Beskjeden var: Kamp mot Guard på i morgen. Hvorvidt spillerne reiste hjem vites ikke. I Smp stod følgende. ”Den annonserte 4. divisjonskampen mellom Guard og Moltustranda ble utsatt da Moltustranda ikke møtte til kampen. I stedet ble det berammet privatkamp mellom Guard og Vigra der ålesundslaget seiret 4-1………Og nå lurer vi på om det finnes en eller annen mulighet, slik at Vigra kan ”overta” en plass i 4. divisjon uten at det krenker lovene. Kommer tid, kommer råd”

Seier i første hjemmekamp!
Vigra IL fikk overta plassen til Moltustranda og debuterte i 4. divisjon mot Hareid på Synesbana. Kampen endte med hjemmeseier 6-3. Målskorere ukjent, med i følge Smp var ”høyresida i angrep best”. Vigra IL spilte resten av sesongen i 4. divisjon avdeling B sammen med Spjelkavik, Bergsøy, Valder, Guard, Sæbø, Hareid og Mauseidvåg. Vigra IL endte til slutt på nedre halvdel på tabellen med målforskjell 21-29 og 7 poeng.

HOVEDSPONSOR

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift