12 år i Vålerenga ishockey for Learn to Play sjef Birger Åserud

Birger Åserud har hatt ansvar for Learn to Play (LTP) i Vålerenga ishockey i 12 år. Vi har tatt en prat med mannen som skrev 9 års kontrakt med Vålerenga tidligere i år og fikk høre om hans tanker rundt Vålerengaveien og om hvordan og hvorfor han ble anerskjent i flere store utenlandske hockey forbund.

Birger begynte med hockey og trenerfaget for hele 32 år siden. Han har vært innom Forward, Lørenskog og Skedsmo, før han endte opp i Vålerenga. Nå er han inne i sitt 12 år hos oss, og Learn to Play konseptet, som han er sjef for har blitt lagt merke til utenfor Norges grenser. Gjennom alle disse årene har han opparbeidet seg meget god faglig kompetanse, som han nå lærer bort til andre trenere verden over.

Det hele startet med en invitasjon han fikk i 1999 fra det internasjonale ishockey forbundet. Da ble det invitert 8 trenere fra Norge over til Finland for å lære mer om den finske filosofien og det finske systemet. Senere ble han, som eneste nordmann, invitert til Praha på LTP kurs. Her var det samlet 48 trenere fra hele verden.

-        Her var det mange flinke trenere. Noen av dem har jeg fortsatt god kontakt og et godt samarbeid med. Blandt annet var Magnus Helin (Mangeårig trener i Modo), Kevin McLaughlin (Senior director for hockey development i USA Hockey) og Mika Saarinen (Hovedtrener og trener i Liiga for Jokerit, Pelicans, Tappara og JYP. Også vært sportssjef i Pelicans) på det kurset i Praha. Flere av de gutta som jeg møtte tidlig, har jeg fortsatt et godt og tett samarbied med. Flere av de har også vært innom camper som vi har hatt her i Vålerenga.

Birger var også en av grunnleggerne bak Vålerengaveien sammen med Espen “Shampo” Knutsen, Stig “Myggen” Johansen, Tom Johansen og Kjell Richard “Ricky” Nygård. Vålerengaveien er en rød tråd som går gjennom klubben som omhandler hvordan vi som klubb ønsker å spille og hva som er hver enkelt spiller sin rolle i spillet.

-       Vålerengaveien er en filosofi jeg var med å utvikle sammen med flere i klubben. Når jeg kom hit var kulturen veldig mottakelig for nye ideer og jeg hadde fått noen erfringer. Ut i fra dette satt vi sammen Vålerengaveien, som blir brukt i klubben enda.

Gjennom Vålerengaveien, LTP og diverse kurs med forbund i utlandet, har han fått et godt rykte for sin jobb. Nå blir han leid inn fra utenlandske forbund for å holde foredrag. Han har blandt annet blitt leid inn til Tjekkia og Finland for å holde foredrag.

  •        Gjennom det arbeidet som har blitt gjort i Vålerenga, har vi blitt lagt merke til i utlandet. Andre forbund og klubber er interessert og nysgjerrig på det vi gjør, så jeg holder foredrag om LTP og Vålerengaveien.

Birger har også hatt mange gode og interessante oppdrag for landslag. I 2008 var han på samling med det finske U16 landslaget for gutter. Ut fra det laget kom det to NHL spillere. Han trente også U16 landslaget til Norge, med blandt annet “Ricky” Nygård på laget. I tilegg har han også vært med rundt U16 og U18 landslaget til jentene i Finland.

Vi i Vålerenga gleder oss over at Birger skal være med oss videre i lang tid fremover og at vi får bruk for hans kompetanse rundt LTP og unge spillere i klubben. 

Sosiale medier

Følg oss på Facebook Vålerenga Ishockey

 


 

Hovedsponsorer