Poengkongens Østerrike-drøm (via TA - K.H.)

(Kristian Holtan - TA (Telemarksavisa / Sport - 22.11.2017)) 

Skien: Østerrikske Paul Schmid (17) herjer i norsk ishockey og håper på telefon fra landslagsledelsen i hjemlandet. 

God start: Paul Schmid fra Østerrike har vært god de re første månedene i norsk ishockey. Blant annet topper Skien-spilleren poenglista i 1. divisjon U18.

Foto: Kristian Holtan (TA) 

 

1. august yttet 17-åringen til Skien for å satse videre på sin store lidenskap. Etter snart re måneder i Nordic Hockey Academy, har Schmid satt sitt preg på Skien U18. Han ble historisk da han scoret akademiets aller første seriemål mot Stavanger i september, og topper poenglista i 1. divisjon for U18-lag i Norge. Schmid står med 13 mål og 14 assist på åtte kamper.

– Det norske språket er en utfordring, men jeg trives veldig godt her, sier Schmid til TA.

Kontakt med landslaget

Storspillet i Skien, som leder 1. divisjon, har gjort ham aktuell for u-landslaget i Østerrike.

– Jeg har tatt steg. Det er vanskelig å si selv, men jeg mener jeg blir bedre og bedre. Jeg tror det var riktig av meg å komme hit, og jeg er sikker på at det kan hjelpe meg inn på landslaget.

Leder for Nordic Hockey Academy, Sam Liebkind, tror eleven kan få sjansen i den østerrikske landslagsdrakten.

– Jeg har vært i kontakt med landslagstreneren i Østerrike. Han er positiv og følger med på utviklingen til Paul, forteller Liebkind, som er imponert over hvordan Schmid har kommet tilbake fra skaden i beinet, som satte ham ut av spill i ett år.

– Selv om han var skadet, har han blitt tusen ganger bedre, mye på grunn av den fysiske og mentale utviklingen. Paul er pro på alle områder, på isen, utenfor isen og på skolen. Selv om studiene går på norsk, har han femmere og seksere i blant annet matte og naturfag, forteller Liebkind.

Fokusert på skolen

Schmid går på Hjalmar Johansen videregående skole ved siden av hockeyen i Skien. Han mener selv at det er viktig å ta utdanningen seriøst, selv om han helst skulle ønske han var på isen hele døgnet.

– Det å være ink på skolen hjelper med å få gode vaner. Jeg er fokusert på skolen, og gjør mitt beste hver dag, sier han.

– Jeg forstår mye norsk, men det er vanskelig å skrive og når læreren snakker. Men det blir bedre, sier Schmid, som hadde toppkarakterer på skolen i Østerrike. Han har også levert ne resultater så langt i år.

– Man har kommet litt lenger på skolen i Østerrike, blant annet i matte. Derfor har jeg vært igjennom noe av det før.

Kan bli U20-kaptein

Skole er også viktig i forhold til det han håper kan være hans neste steg i utviklingen til å bli en topp ishockeyspiller.

– På sikt har jeg som mål å komme inn på college i USA eller en proffliga. Det er viktig å gjøre det bra på skolen hvis jeg skal på college, eller med tanke på mulige profflag. Skolekarakterer viser litt hvordan man er som person, mener han.

Schmid kommer fra klubben Black Wings Linz, der han har spilt siden han begynte med hockey i femårsalderen.

– Det er en stor forandring å komme til Skien, og mer proft her enn i gamleklubben, forteller 17-åringen, som får god støtte fra familien i hjemlandet.

– Familie og venner i Østerrike er lei seg for at jeg ikke er der, men de støtter meg og hjelper meg. Jeg savner dem litt, men det er normalt. Men det stopper ikke meg fra å følge drømmen, sier Schmid, som trives med å være bosatt i Skien.

– Jeg kommer fra Linz, som er en by med 200 000 innbyggere. Skien er litt mindre, men har alt som trengs, sier han.

– Har du funnet deg en norsk jente, da?

– Det er ikke tid til mye annet enn ishockey, men det er noen ne jenter her. De er mer sporty enn i Østerrike, smiler han.

Liebkind fortsetter å rose den østerrikske eleven.

– Hvis vi får startet et U20- lag, ser jeg på Paul som en aktuell kaptein. Han er fantastisk å jobbe med, og jeg er glad for utviklingen hans.

 

 

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift