Kolbotn-gutta i sandbryte-VM i Tyrkia

Bryting er ein sport med røter over heile verda, og blir praktisert litt ulikt alt etter kvar i verda ein er. Men hovudbodskapen i bryting er stort sett lik over alt: Det gjeld å få motstandaren over på rygg.

Så er det ulike sett med reglar for ulike delar av verda der sporten har tilpassa seg lokale tilhøve - på Island bryt ein Glima, i Tyrkia er oljebryting ei grein, det finst Tatar Kuresh og beltebryting, sumo og standard gresk-romersk og fristil og endå mange fleire. Variantane er mange, sjølv om dei fleste andre enn gresk-romersk og fristil er små her heime. Ei grein som likevel blir meir og meir populær, er sandbryting. Reglane er enkle: Første kvinne/mann til tre poeng, i ein ring på sju meter der ein bryt i sand i tilnærma fristilsreglar.

VM i sandbryting gjekk i år føre seg i Dalyan i Tyrkia helga 13.-15. oktober. Fem Kolbotn-brytarar og to lagleiarar tok den 11 timar lange turen nedover, saman med resten av 20-mannstroppen frå Noreg. Vi tok ein prat med "Den hvite panteren", primus motor John Harald Foss Fjeldbu.

- John Harald - kvifor sandbryting?

Tja, hehe.. Det er jo bryting.. som er gøy, uansett hvordan man gjør det. Det er jo litt kortere kamper i sandbryting, litt mer action, kun stående og bare til tre poeng. Og så er man jo ute på stranda i sol og varme, og ikke inne i en hall hele dagen.

- Du har jo vore med nokre år?

Ja, dette er mitt sjuende VM i sandbryting. Men det er jo ikke så lett å finne stevner, bortsett fra VM. Jeg leter på egenhånd på nettet, finner stevner rundt i Europa, jeg bygger meg opp et ganske bra internasjonalt nettverk. Det er litt opp til det internasjonale bryteforbundet hvor stor sporten skal bli, for potensialet er der. Det er snakk om å få til en World Tour i 2018, en firenasjonsturnering - får man til dette, er man på vei til å etablere idretten. For dette er publikumsvennlig idrett!

- Ja, trur du sandbrytinga kan få status lik den som f.eks. sandvolleyball har fått, i olympisk samanheng?

Du, det er jeg helt sikker på at kommer. Det er moro å se på denne typen bryting med raske kamper, sporten vokser fra år til år og flere og flere nasjoner kommer med hvert år. Det var 17 ulike nasjoner i år - blant annet fra sterke brytenasjoner som Iran, Tyrkia og USA. Iran stilte blant annet med en deltaker som var 4 x verdensmester i fristil - han tapte finalen mot Pakistan. Iraneren ble sist sett på vei ut fra stadion, på vei mot havet og antakelig svømmende på vei hjem - dette betyr veldig mye for de som satser på brytinga, også sandbrytinga.

- Ja, det er noko ulik brytestil enn kva vi er vane med i Noreg?

Sandbryting er veldig likt den olympiske fristilsbrytinga, bare at det foregår i sand. Til forskjell fra gresk-romersk (som gutta bryter i Norge), er det lov å bruke beina til både angrep og forsvar. Fristil er ikke noe vi bryter mye i Norge, men nå blir for eksempel søndagen på årets Kolbotn Cup et fristilsstevne, og det er jo gøy. Jeg trur at det er plass til sandbrytinga i Norge også, nettopp fordi det er noe annet enn den gresk-romerske stilen og at man kan få praktisert fristilbryting.

- Det var jo litt sosialt også undervegs, håpar eg?

Norge hadde en delegasjon på 20 utøvere og ca 15 supportere med seg nedover, og ettersom man under hele VM er så mange at man farger gatene i arrangementsbyen, blir stemningen på kveldene veldig spesiell. Man går ute i gatene, hilser på de man kanskje har møtt tidligere på kvelden, tar litt felles bilder og snakker sammen. Veldig stas - nesten litt olympisk landsby over det hele, hehe.

- Og sportslig?

Vel, det blir jo veldig synlig at sporten vokser raskt, og med det også tiltrekker seg stadig flere brytere med høyt sportslig nivå. Så for de fleste gutta var det stang ut, og tidlig tilværelse som publikummer. Best av våre ble Elias Moen, med en veldig sterk plassering etter å ha slått Russland i bronsjefinalen.

Resultat: Sigmund R. Widerberg, nummer 10 i senior +90 kilo

Sjefen sjølv, John Harald Foss Fjeldbu, nummer 16 i senior 90 kilo

Joakim Rusvik, nummer 17 i senior 90 kilo

Steinar Bjørndal, nummer 8 i cadet 70 kilo

Elias Moen, bronsje i cadet 60 kilo

Elias på pallen

Bilete 1: (hovedbilde) Frå venstre: John Harald, Joakim, Sigmund, Steinar, Berit, Remi og Elias. Kim-Erik frå Ski BK har også snike seg med på biletet.

Bilete 2: VM-bronsje til Elias Moen. Iransk vinnar i vekta.

Bilete 3: Gjørmebad høyrer med når ein har ein fridag.

Bilete 4: Bra trøkk på tribune, og masse mannfolk fulle av olje.

Tekst og foto: Remi Moen/John Harald Foss Fjeldbu

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift