Nero busstur 2017

Lørdag 17. juni var dagen da 31 deltakere var med på årets sommertur. Det var en tur som var planlagt til Th. Kittelsens kunstnerhjem på Lauvlia i Sigdal og til Chr. Skredsvigs kunstnerhjem og galleri på Hagan i Eggedal, men det kunne fort blitt en tur ut i det blå. Med hensyn til dagen så var det et lykkelig valg da dette var en av årets første virkelige sommerdager.

Turen var på alle måter vellykket da været viste seg fra sin beste side, en litt sløret sol med behagelig temperatur, et nydelig landskap og til deler av Norge som for mange var uopplevd. Det skulle vise seg at ikke alt gikk på skinner noe busser sjelden gjør, men dette tillegger vi som morsomheter mer enn problemer.

Vi så jo med en gang at bussen ikke var av siste modell og bar preg av mye bruk, men Vatan som var sjåfør var blid og omgjengelig og utviste trygghet i kjøringen. Om hans manglende kjennskap til reisemål og reiserute kan klandres ham eller reiseselskap er jeg usikker på.

Reisen startet fra Strømmen og Lørenskog til avtalt tid og gikk gjennom Oslo i retning Hokksund hvor vi hadde planlagt kafferast. Dette var fra reiseselskapet annonsert som frivillig, men undertegnede hadde ved en feiltagelse skrevet i Nero-nytt at dette inngitt i prisen. Kanskje med tanke på fjorårets tur til Stavern. Men ved et raskt møte med deltakende styremedlemmer fant vi at bordet fanger slik at dette ble betalt på fellesregning.

Ut fra Hokksund bredte usikkerheten om veivalg seg, ikke minst fordi jeg var uforberedt på å fungere som reiseleder overfor sjåføren. Her trådte onkel Willy til som en reddende engel med sin bakgrunn som yrkessjåfør gjennom et langt liv. Men det hjalp ikke når vi overså skiltingen til Sigdal så vi var godt på vei mot Hønefoss innen dette ble oppdaget. Sjåføren hadde en mobil med GPS slik at jeg fikk lagt inn nøyaktige delmål på denne underveis. Fin mobil riktignok, men flatt batteri og manglende lademulighet ble rettet opp ved at Kristin hadde passende ladeledning å låne bort.

Lauvlia ligger ved den forholdsvis store innsjøen Soneren og lå vakkert til i lia med flott utsikt over vannet og til det karakteristiske fjellet Andersnatten. Vi ble mottatt av vertskapet som loset oss gjennom huset og med stor kunnskap fortalte om Theodor Kittelsen (1857-1914) og hans kone Inga, deres familie og livet i huset.

Kittelsen er for de fleste kjent som illustratør til Asbjørnsen og Moes eventyrbøker, men som en stor maler huskes han blant annet for Kvitebjørn Kong Valemon, Nøkken og Trollet som grunner på hvor gammelt det er. Han er også kjent som en stor satiretegner.

Ferden gikk videre oppover dalen til Eggedal og til Christian Skredsvigs kunstnerhjem og galleri. Han startet sin utdannelse i Kristiania og videre i København, München og Paris hvor han fikk priser for sin kunst i ung alder.

Tidlig malte han sitt kanskje mest berømte bilde ”Seljefløyten” hvor kopier henger i tusener av hjem. Christian Skredsvig (1854-1924) slo seg etter hvert til på Hagan hvor han fant seg kone nummer 2, Beret, på nabogården og de fikk etterhvert 4 barn. Galleriet var helt nytt og rommet store monumentale malerier. Informasjon om de store maleriene og alt det øvrige innholdet i hans rikholdige hjem og atelier ble gitt oss av inspirerte guider.

Veien opp til Hagan gikk fra dalen og opp en del høydemeter med en vidunderlig utsikt over de grønnkledte liene. Det var ikke alle som var like opptatt av den vakre utsikten, men hadde mer oppmerksomhet rettet mot at det var forholdsvis bratt i liene. De tre det gjaldt var veldig klare på at det ble ingen busstur nedover selv om valget var å gå mange kilometer. Redningen ble guiden som tilbød seg å være sjåfør for de angjeldende og som ses smilende av lutter glede.

Middag som ble servert oss på Eggedal Borgerstue, var velsmakende og gjorde godt i sultne kropper. Vi tok oss god tid til å spise og til å shoppe før hjemturen startet. Litt forsinket ankom vi Lørenskog 19.45.

Alt i alt så var turen vellykket og alle hadde en fin opplevelse.

Grasrotandel


Vipps

Vipps orientering nr. 45454

Sosiale medier

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift