Gratulerer med dagen

I dag, 16. juni 2017, er det 80 år siden Visnes Fotballklubb, senere Avaldsnes Idrettslag, ble stiftet. Vi gratulerer oss selv med dagen.

Bakgrunnen var å samle alle fotballspillende gutter som spilte på forskjellige lag i bygda til en felles klubb. De fleste guttene som spilte fotball var gruvearbeidere ved Visnes Kobberverk. John Olsen var klubbens første valgte formann, og ble etterfulgt av Frantz Hinderaker to år senere. Den første kampen var mot Kopervik B, og det ble seier 2-0. Senere møtte laget Koperviks A-lag, og da ble det stortap 13-1. Klubbens bane var i Visnes og var en grusbane opparbeidet på dugnad av gruvearbeiderne.

Etter at aktiviteten låg nede under krigsårene ble det gjenopptatt etter krigen, og i 1946 ble det besluttet å endre navn til Avaldsnes Idrettslag fra 1.1.1947. Fra samme året deltok klubben i Rogaland Fotballkrets sitt seriesystem sammen med Haugar, Åkra, Skudenes, Nord, Torvastad og Vikedal (senere Vindafjord IL).

Klubbmerke, slik vi kjenner det i dag, ble laget i 1958, og tatt offisielt i bruk fra 27.08.1958. Da hadde diskusjonene pågått i snaut 10 år før en ble enige om hvordan klubbens merke skulle se ut.

7. juli 1957 ble Skeiebanen åpnet og tatt i bruk. Daværende varaordfører i Avaldsnes Kommune, Arne Utvik (bestefar til dagens Arne Utvik) stod for åpningen. Senere ble det anlagt løpebane rundt banen, og klubben startet opp med friidrett.

I 1998 ble nåværende grasbane, betegnet som "nyebanen" åpnet, og fra senhøstes 2004 har nåværende anlegg, Avaldsnes Idrettssenter, vært klubbens hovedanlegg. Et flott anlegg for fotball. I bygda har vi også fått idrettshall, Håvikhallen, for vår store håndballaktivitet holder til.

Mye annet har skjedd på disse 80 år, og Avaldsnes damene har satt klubben på fotballkartet ikke minst nasjonalt, men også internasjonalt. Klubben hadde også et håndball lag for gutter som herjet på slutten av 90 tallet, og var Norges beste lag i sin klasse, og gjorde Avaldsnes kjent i håndball miljøet i Norge.

Historie er historie, det er fremtiden som teller, la oss alle jobbe sammen for å utvikle klubben videre til det beste for alle medlemmer og bygda. Gratulerer med dagen alle sammen, og takk til alle som daglig står på for klubben. Og takk til alle som har lagt grunnlaget for dagens Avaldsnes idrettslag.

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift