SK Sprint-Jeløy

Glimt fra klubbhistorien

Glimt fra klubbhistorien

Glimt fra klubbhistorien

Klubbens historie er lang, full av triumfer, nederlag og gode historier.

1926
Åtte gutter, med tilhørighet til jernindustriarbeidsplassene ”Værven”, ”Mekken” og ”Låsen”, møtes for å stifte Jeløy Idrettsforening. 5. september velges første ordinære styre, og Gustav Svensen velges til formann. Han melder seg ut 2. oktober samme år.
Den samme dagen samles cirka 20 gutter fra området Bråtengata-Glassverket på ”Bakken” for å stifte enda en ny forening. Et midlertidig styre innkaller til konstituerende generalforsamling 10. oktober. Klubben var nå stiftet og navnet ble Sportsklubben Sprint. Gustav Svendsen velges til formann. Fotball var hovedgren, men man drev også med friidrett og ski.

1927

27. februar bestemmes det at Sprints draktfarver skal være hvit trøye, blå bukser og strømper med blå og hvite border. Sprint vant Mosseligaen og ble opptatt i Arbeidernes Idrettsforbund (AIF).  Jeløy IF slet med indre stridigheter og synkende medlemstall.

1928

Sprint arrangerte sitt første skirenn, og klubben fikk kommunens tilatelse til å bruke Sandløkka på Skarmyra som bane. Jeløy IF tredoblet medlemstallet og ble opptatt i AIF.

1929

Sprint kjøpte sitt første reservedraktsett; brune trikottrøyer og blå bukser. Jeløy IF gjorde det best i terrengløp, og forsøkte også å opprette damegruppe.

1930

En fantastisk sesong for Sprint; vandrepokal etter tre år som mestre i Arbeidermesterskapet, og et knepent 1-2 tap for det russiske landslaget. Jeløy IFs Ole Johansen satte kretsrekord på 200 meter løp utendørs.

1931

Sprints A-lag dro på vestlandsturné og spilte i Bergen, Stavanger, Høyanger og Odda. Jeløy IF fortsatte å gjøre det godt i friidrett, og flere medlemmer satte kretsrekorder.

1932

Sprint vinner Arbeidermesterskapet igjen – og regnes for å være best så vel sportslig som organisatorisk. Friidrettsgruppa i Jeløy IF ble overført til turn- og idrettslaget Herulf.

1933

Jeløy IFs A-lag drar på sin første turné til Kristiansand og Stavanger, og meldte på gutte- og baby(!)-lag til serien. Sprint taper for byrivalen Rapid i Arbeidermesterskapets tredje runde.

1934

Jeløy IF arrangerer to markeder for å bedre økonomien, det ene går med kr 1000 i overskudd. Sprint vinner for sjette gang Arbeidermesterskapet og får Arbeiderblads pokal til odel og eie.

1935

De fleste av Sprints spillere er arbeidsløse, men klubben skaffer dem støvler og annet utstyr.

1936

Jubileumsåret åpnet i januar med åpning av skøytebanen på Jeløy idrettsplass. Sprint ble slått ut i 3. runde i AIF-mesterskapet, men hadde flere spillere på AIF-landslaget.

1937

Et dårlig år for Sprint, sportslig og organisatorisk. Jeløy IF kom til finalen i AIF-mesterskapet, og selv om laget tapte for Sparta, må det sees mot at spillerne også anla Bellevue idrettsplass samtidig med kamp- og treningsinnsatsen.

1938

Nok et dårlig år for Sprint. Heller ikke forsøket med tennins ble noen suksess, og de første antydningene om sammenslåing med Hoppern’s Skiklubb og Jeløy IF kom. Jeløy IF ansatte utenlandsk trener,  Berkowitch fra Østerrike, men mye trening innen- og utendørs til tross ble det ikke finaleplass dette året.

1939

Sprint forhandlet med Rapid om sammenslåing, men disse ble i januar 1940 avbrutt fordi man mente at Sprint hørte hjemme på øya. Jeløy IF mistet flere av spillerne sine – og stemningen var preget av triste ting ute i verden.

1940

Da 2. verdenskrig brøt ut stanset arbeiderbevegelsens idrettsaktiviter, også på Jeløy. Men Sprint og Jeløy IF forhandlet om sammenslåing – og 11. oktober 1940 ble klubbene samlet i én forening, Fotballklubben Sprint-Jeløy. ”Ubrytelig samhold, disiplin, opplysning og trostskap og aktivt areide for klubben” var styrets parole.

1941

Idrettstreiken ble satt i gang etter at nazistenes idrettsdepartement 13. juni 1941 ga ordre om nyordning av norsk idretts. Resten av krigen var Sprint-Jeløy ikke en aktiv klubb, men medlemmene drev illegal idrettsvirksomhet med hensikt å ta fatt for klubben igjen når krigen en gang sluttet.

1945

Da krigen ble avsluttet, ble det straks liv på fotballbanen. Spillere kom til, enten de hadde trenet illegalt eller i andre klubber. Styret som ble valgt i 1941 satte i gang med å få klubben på beina igjen.

1946

Sprint-Jeløy tok initiativet til dannelsen av Moss Idrettsråd. Jubileumsfesten (20 år) ble holdt på Moss Hotells Bodega.

1947

Hopperns Skiklubb og Sprint-Jeløy ble slått sammen 24. september.

1948

Med penger fra tippemidlene og Moss kommune ble hoppbakken Lille Refsneskollen utbygget.

1949

Økonomien forverrer seg stadig. Et seiersfond vekker derfor oppsikt i Norge og utlandet; medlemmer forpliktet seg frivillig til å gi 1 krone for seier i kampene.

1950

A-laget i fotball spilte nå i 2. divisjon, mens ungdomsavdelingen slet med tilbakegang, noe som førte til et krafttak i klubben.

1951

I jubileumsåret (25 år) spilte Sprint-Jeløy mot Moss FK, og både A-laget og Old Boys vant! Om festen på Moss Hotel het det: ”Der var det en rekke oppløp og prima pasninger med påfølgende feiende avslutninger”.

1952

A-laget endte på 3. plass i 1. divisjon, etter blant annet et forsmedelig 1-6 tap for Moss FK.

1953

Vårsesongen, som var siste halvpart av 1. divisjon, endte med 5. plass og fortsatt plass i divisjonen. Men høstsesongen endte på 6. plass og nedrykk kunne bli resultatet om ikke laget forbedret seg kraftig neste vår.

1954

Medlemstallet passerte 300 for første gang. Labert fremmøtte på vintertreningene – og A-laget rykket ned. Høstsesongen i 2. divisjon gikk strålende, ikke et eneste tap og helt i tet igjen! Bandygruppen ble lagt ned etter flere vanskelige år.

1955

Trener Georg Tefke var ikke fornøyd med spillernes treningsinnsats – og sluttet. A-laget vant likevel 2. divisjon, med kun ett tap og en uavgjort kamp.

1956

Medlemstallet øker kraftig – og passerer snart 400, cirka 80 av de nyinnmeldte er unge gutter så rekrutteringen virker god.

1957

Enda flere medlemmer, 400 ble passert med god margin, nye drakter ble kjøpt inn og styret vedtok sogar å kjøpe ny buss (men det viste seg å være vanskelig å få solgt den gamle!). Men økonomien var dårlig, blant annet var det mange medlemmer som ikke betalte kontingenten.

1958

Over 50 medlemmer ble strøket på grunn av manglende kontingent, mens den nye bussen måtte nyoverhales og den gamle fortsatt var uselgelig. Heldigvis rykket A-laget opp til 2. divisjon.

1959

Sisteplass i 2. divisjon. Etter telttur til Hønefoss i sommerferien reiste spillerne kjerringa og endte på andreplass i 3. divisjon før vinterpausen. Og den gamle bussen ble endelig solgt!

1960

Styret besluttet å satse på en utenforstående trener, valget ble Knut Sørensen fra Rapid. Det ble ikke opprykk, andreplass til tross – og høstsesongen gikk tungt.

1961

Høsten ble starten på en lang sesong, heretter skulle nemlig seriene følge kalenderåret. I 3. divisjon gjorde Sprint-Jeløy det bra, selv Aftenposten spanderte rosende linjer etter 7-0 seier mot Tistedalen. Tittelen var ”Sprint holder stilen”.

1962

A-laget endte på 3. plass i den ekstra-lange sesongen. Fotballforbundets nye seriesystem gjorde imidlertid at 3. divisjon ble kallt 4. divisjon neste sesong.

1963

Tre seire ga håp om at målet om opprykk skulle bli innfridd. Men så kom flere tap – og det ble 4. plass til slutt.

1964

”Bare” 247 tilskuere så derbyoppgjøret mellom Rapid og Sprint-Jeløy (2-2). Interessen er laber og sesongen endte med nedrykk for de blå-hvite, mens Rapid klarte seg.

1965

Parademarsj gjennom 5. divisjon: 10-0 seieren over Spydeberg ble av Moss Dagblad betegnet som en av de morsomste kampene i Moss på lang tid. Senere ble Trøgstad slått 12-1 (Trøgstad stilte med ”sin” lokalavis’ utsendte som senterløper!). Opprykk – og 68-12 i målforskjell!

1966

40 år er gått siden starten, men markeringer til tross ble det nedrykk for A-laget. Moss Avis bemerket i jubileumssesongen at Sprint-Jeløy må satse hardere på ungdommen for å nå gamle høyder.

1967

Ungdommen fikk slippe til på A-laget – og starten på sesongen gikk svært bra. Men etter flere overbevisende seire, kom tapene og det ble ”bare” 4. plass. Mange mener likevel at sesongen representerte et skifte for klubben.

1968

En flott sesong med flere storseire, serietopp og kretsmesterskap. Østfold Bygdeblad i Rakkestad mente Sprint-Jeløy ville klare seg godt også i 4. divisjon etter å ha sett Rakkestad bli slått 1-5, mens byens egne lokalaviser var noe mer blaserte (”Solid Sprint-seier tross middels spill”).

1969

Fortsatt er spillerne unge – og oppmannens mål er å beholde plassen i 4. divisjon. Etter tap mot Tistedalen ble det klart at opprykk til 3. divisjon var utenfor rekkevidde, men 4. plass i serien var alle fornøyde med. Rapid rykket ned til 5. divisjon.

1970

Moss by feiret 250 års-jubileum og ga Mossehallen i gave til seg selv. Og i 4. divisjon kjempet Moss FK og Sprint-Jeløy hardt i lokaloppgjøret på Melløs. Over 1000 tilskuere var tilstede, de fleste heiet visst på guttene fra øya. Likevel vant Moss FK 2-1. Sesongen endte med Moss på tabelltopp, mens Sprint tok 3. plassen, 10 poeng bak.

1971

Store ambisjoner – og iver og innsats av de sjeldne til tross; sesongen startet dårlig. Heldigvis gikk det langt bedre etter hvert – og i siste seriekamp på høsten ville seier over rivalen Sparta sikre kretsmesterskapet. Over 1000 på tribunen på Melløs så de blå-hvite 2-0. Senere, mot Ørn-Horten i Lystlunden, sies det at Sprint-supporterne (hundrevis!) heiet Sprint-Jeløy til opprykk til 3. divisjon. Hvilken jubelhøst!

1972

Publikumsinteressen var stor, nesten 5000 tilskuere på fire hjemmekamper før ferien, var 560 mer enn Moss FK i divisjonen over. En sterk sesong med flere flotte øyeblikk (bl a 3-2 seier over Eik etter å ha ligget under med to mål) – og fjerdeplass i 3. divisjon er bra når man ser at serievinneren bare endte med to poeng mer.

1973

Nå fikk klubben 2. divisjon i tankene: Første treningskamp var 7. januar! Sesongen gikk bra sportslig, rekrutteringen var upåklagelig – men supporterne var dog skuffet over at opprykket gikk i vasken. I sommersol utkjempet Moss FK og Sprint-Jeløy kampen ”Hvem er byens beste lag?”. Det ble uavgjort 3-3…

Og de første damene begynte å sparke ball, nærmest som husmortrim.

1974

Begredelig sesong, alt gikk galt (selv ikke Bastø-ferja rakk laget, så det ble lang tur rundt hele Oslofjorden en sen lørdag), mismot og oppgitthet. Alt pratet før sesongen om opprykk til 2. divisjon, endte katastrofalt nok med nedrykk. Også det var noe på grunn av uflaks; hadde Fredrikstad vunnet 4-0, ikke 3-0, over Florvåg ville ikke så mange Østlandslag rykke ned! Men damelaget ble uoffisiell Østfoldmester, noe stort var på gang.

1975

Nå ble Bellevue tatt i bruk som arena for A-laget, som toppet tabellen da lagene tok sommerferien. Og sesongen endte med avdelingsmesterskap og seier i kampene om opprykk. Snakk om presang til klubbens 50-års jubileum neste år! Og damelaget ble igjen Østfoldmestre.

Kilder
Beretning ved 50 års-jubileet 1976
Beretning ved 60 års-jubileet 1986
Særoppgave om Sprint-Jeløys historie (Anders Jarl, 1988)

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift