Viking FK

Akutt skadebehandling

Akutt skadebehandling

Når skade har har oppstått!

Alle fotballspillere vil sannsynligvis oppleve å bli skadet iløpet av sin fotballkarriere. Hva man gjør kan ha stor betydning for skadens omfang og rehabiliteringstid. Ved å gjøre det rette, vil skadeomfanget kunne begrenses og man kommer raskere tilbake til ordinær trening.

Alle Vikinglag har fått utdelt et medisinskrin som innholder diverse førstehjelpsutstyr. Det er klubbens materialforvalter som deler ut det. Supplering skjer ved å kontakte materialforvalter.

Det deles ikke ut isposer til lag i barne – og ungdomsavdelingen. Is ikke er det viktigste ifm akutt skadebehandling. Om det er foreldre på laget som ønsker å sponse laget med isposer, så topp!

Når akutt skade oppstår er det viktig at spilleren så raskt som mulig stopper treningen/kamp og kommer seg /bæres til et område som er trygt. Dvs ikke rett utenfor sidelinja der det er stor risiko for å bli løpt ned.

Deretter utføres akutt skadebehandling som beskrevet under.

Akutt skadebehandling av strekk- og støtskader (PRICE)

Merk deg uttrykket PRICE og prøv å huske hva bokstavene står for. Før eller siden vil du få bruk for kunnskapen og bli glad for at du tok deg tid til å lære den.

PRICE-prinsippet

Uttrykket PRICE kommer fra engelsk og er en huskeregel for hvordan man skal utføre øyeblikkelig behandling av skader som fører til blødninger.

 •P – beskyttelse (protection)

 •R – hvile - avlslutt aktiviteten umiddelbart

 •I – is - is har mest en smertelindrende effekt

 •C – kompresjon  - minimerer blodtilførselen til skadestedet og begrenser skadeomfanget. VIKTIG! 

 •E – heving 

REGISTRER SKADEN hos Idrettens Skadetelefon er 02033.

 

Beskrivelse av utførelse:

Beskyttelse - protection

 Det skadde området må beskyttes mot ytterligere skade. Det er spesielt viktig de første 48 timene. Grunnen er at i denne tida vil det fortsatt kunne blø inne i det skadde kroppsvevet.

Hvile - rest

 Skadestedet må holdes i ro for å hindre blødning. Det vil for eksempel si at man ikke skal trå på foten hvis ankelen er skadet.

 Nedkjøling - ice

Nedkjøling demper først og fremst smertene. Når vi senker temperaturen på skadestedet, vil blødningen bli mindre. Vi kan bruke knust is, kjølepakninger eller kjølespray. Deretter bør vi holde skadestedet nedkjølt de første 4–8 timene, eller så lenge det gjør vondt. En måte å gjøre det på er å holde kroppsdelen under rennende, kaldt vann i 20 minutter hver tredje eller fjerde time.

Kompresjon med trykkbandasje - compression

 Legg en trykkbandasje rundt skadestedet. Kompresjon stanser blødningen i vevet. Bandasjen skal være så stram som mulig, men ikke så stram at den hindrer blodsirkulasjonen forbi skadestedet. Kompresjonen bør opprettholdes de første 48–72 timene.

Hold kroppsdelen høyt - elevation

 Den skadde kroppsdelen skal holdes høyt (over hjertehøyde). Blodtrykket vil da bli lavere på skadestedet, og blødningen blir mindre.

 

Hva gjøres etter at PRICE har blitt gjennomført?

En skade kan trenge undersøkelse og evt behandling. Viking FK har avtale med Hinna helsepark, som holder til i Viking Stadion. Denne avtalen sikrer at spillere kommer raskt til undersøkelse og behandling av terapeuter som har ekspertise på idrettsskader.

REGISTRER SKADEN!

For å få dekkes utgifter må skadens registreres. Det gjøres ved å kontakte Idrettens skadetelefon! Mer informasjon om tjenestene finnes på http://www.idrettshelse.no/skadetelefon.
Telefonnummeret til Idrettens Skadetelefon er 02033.

Viking FK har inngått et samarbeid med Hinna Helsepark på Viking Stadion. Hinna Helsepark kan bistå ved skader og det anbefales at følgende prosedyre følges ved oppstått skade:

1. Gjennomfør akutt skadebehandling

2. Registrer skaden ved Idrettens skadetelefon

3. Kontakt Hinna helsepark for avtale - 51 31 51 11

Ved utvidet forsikring dekkes behandlingsutgifterfra dag 3. ( Ved ikke utvidet forsikring dekkes etter 90 dager ) Det er en egenandel på kr 1000,-. ved begge forsikringsordninger.

 

 

Les om forsikringer på www.viking-ungdom.no 

Hold over hovedmeny-hms-forsikringer.

 

 

 

 

2016©Viking FK, Ansvarlig Redaktør: Rune Bertelsen og Lars Kalvig
Kopiering
 av innhold er ikke tillatt uten avtale med Viking FK

©2017 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift