Viking FK

Historien

Historien

Vikings historie starter helt på slutten av 1800-tallet, og slik er det hele beskrevet i Bernhard Lunds bok om klubben:

Aar 1899 den 10de August kl. 8 var endel Herrer sammenkaldt til Generalforsamling i et nyopprettede Idrætslag, hvortil Medlemsliste var udlagt hos DHrr M.J.Byhre og R.A.Idsøe. Til Formand valgtes enstemmig Lauritz K. Rosnæs, Handelsbetjent. Til Kasserer, enstemmig, Axel Nilssen.

Derefter gik man over til Forslag om Flag, der fremsattes forslag af Skjelnæs og Aasland, som begge blev satt under Afstemming, og vedtog man Aaslands Forslag som gik ud på: Klubbens Navn blev bestemt til Viking.

Kontingenten bestemtes til 5 - fem - kroner. Formanden m.fl. havde fremsat Forslag til Dragt og bestemtes denne til: Hvid Trøie, grøn Kalot og Scherf og sid Bukse (hvid). Tillige skulde der anbringes i Trøien Mærke foran i Form af Flag på rød Standard.

Det nye idrettslaget blev vel mottatt.

Viking Fotballklubb har siden den ble stiftet i 1899 betydd noe helt spesielt for Stavanger by. Laget og spillerne er blitt fulgt med interesse og iver av både gammel og ung, i medgang og motgang, gjennom alle år.

1930-årene
På begynnelsen av 1900-tallet var fotballkampene for det meste lokale oppgjør. Det var først i 30-årene at laget begynte å markere seg på landsplan. I 1930 spilte klubben sin første cupfinale, men måtte dessverre se seg slått med 1-3 av Mjøndalen. Det var det samme året klubben fikk sine første landslagsspillere, legendariske Bernhard Lund, Reidar Kvammen og Arthur Kvammen.

Gjennom hele 30-årene nådde laget høyt opp i cupsammenheng, dog uten å gå helt til topps. Endelig, i 1953 vant klubben sitt første cupmesterskap da de slo Lillestrøm med 2-1. En fantastisk kamp hvor Håkon Kindervåg og Kåre Ingvaldsen var målscorere. Det første seriemesterskapet vant klubben i 1958. Året etter ble det cupmesterskap for andre gang med 2-1 seier over Sandefjord.

Nedrykket i '65
I 1965 var det nærmest offentlig sorg i Stavanger da klubben rykket ned i 2.divisjon. Denne tilværelsen varte imidlertid bare i 2 år før vi igjen var klar for spill i Toppdivisjonen.

Gullalderenpå 70-tallet
1970-årene ble vårt tiår. De såkalte gullårene ble innledet med seriemesterskap i 1972. Denne bragden gjentok vi i de 3 påfølgende år. I 1974 var vi også i cupfinalen, men måtte se oss slått av Skeid med 1-3.

Som en følge av seriemesterskapene ble det også spilt mange europacupkamper i 70-årene. Internasjonal fotball var noe nytt i Stavanger, noe som skapte ytterligere fotballfeber i byen. Spesielt var det kjempestemning på Stadion når det tyske storlaget FC Köln ble slått 1-0 i 2.runde i E-cupen i 1972. Gullårene fikk en fantastisk avslutning. I 1979 vant nemlig klubben The Triple ved å bli både seriemester, cupmester og cupmester for juniorer.

Berg- og dalbane i 80-årene
Det skulle noe til å leve opp til de forventningene som ble stilt av byens fotballtilhengere etter Gullalderen. Men laget markerte seg positivt også den første delen av 1980-årene med seriemesterskap i 1982 og sølvmedaljer i serien og tapt cupfinale mot Fredrikstad i 1984.

Men ingen trær vokser inn i himmelen, og i 1986 var det nok en gang sorg i Stavanger. Klubben måtte ta den tunge veien ned i 2.divisjon. Men allerede i 1988 ble det opprykk til Toppdivisjonen igjen, og klubben slo dermed ettertrykkelig fast at det laget som topper Adelskalenderen i Norge har sin naturlige plass blant topplagene i landet.

1989 var det klart for et nytt cupmesterskap med finaleseier over Molde, og i 1991 ble det nok et seriemesterskap. Også i Europacupene markerte vi oss sterkt i 90-årene, hvem husker ikke de fantastiske kampene mot Barcelona i 1992, Auxerre i 1995 og Sporting Lisboa og Werder Bremen i 1999!

God start på nytt årtusen
Et annet stort høydepunkt i 1999 var feiringen av 100-års jubileet, og dette markerte også overgangen til et nytt årtusen. Dette innledet vi med en god 2000-sesong med bronsemedaljer i serien og tapt cupfinale 1-2 mot Odd Grenland. Sesongen 2001 ble enda bedre med seier 3-0 i cupfinalen mot Bryne som det store høydepunktet. I Tippeligaen ble det bronsemedaljer bak Rosenborg og Lillestrøm.

Bragden mot Chelsea
2002-sesongen endte med 4.plass, men høsten vil likevel aldri bli glemt. Etter Viking reduserte til 1-2 på Stamford Bridge mot Chelsea var det duket for moderne tids mest heidundrende fotballfest på Stavanger Stadion, 4-2 seier til de mørkeblå, og sensasjonen var et faktum.

Endelig nytt stadion
2004 var starten på en ny æra. Elitesatsingen til klubben ble flyttet til Viking Stadion i Jåttåvågen, en moderne stadion med rundt 16 000 sitteplasser, tak over hele tribunen, undervarme i gressmatten, gassvarme i taket og VIP-fasiliteter til sponsorene. Historiens første kamp på Viking Stadion endte 1-1 mot Molde. Kampen ble spilt 1. mai i strålende vær og for fullsatte tribuner. 2004 ble en sportslig svak sesong som endte med 9. plass i Tippeligaen, og tap for 1-2 for Bryne på hjemmebane i cupens 3. runde.

2005 sesongen ble en sportslig opptur i forhold til 2003 og 2004 sesongen og Viking kjempet i toppen av Tippeligaen gjennom hele året. Det endte med en 5. plass, kun 5 poeng fra seriegull. Sesongen vil bli husket best for de sterke resultatene i UEFA cupen, med seier over Monaco og Austria Wien som høydepunktene. Klubben ble av FIFA rangert som klubb nr. 2 i Norden for de sportslige prestasjonene i 2005.

Mens 2005-sesongen ble en sportslig opptur med blant annet suksess i Uefa-cupen ble 2006-sesongen en kamp for å overleve helt til siste sekund. Sesongen ble innledet med Tom Prahl som trener, men med syv kamper igjen å spille valgte partene å skille lag. Tom Nordlie kom inn som ny trener og bragte en ny giv inn i laget. Med en fantastisk 5-0 seier hjemme mot Brann i siste serierunde reddet Viking plassen på målforskjell.

Fra de dype daler i 2006 skulle Viking klatre opp til de høye topper i 2007. Med Uwe Rösler på plass som ny trener i Viking var det tid for ny medaljejakt i Stavanger. Sesongen startet svakt og den første seieren kom ikke før i sesongens femte seriekamp. Men fra 2-1 seieren hjemme mot Odd Grenland og utover luktet det stadig mer medalje på Viking Stadion. Etter noen strålende hjemmekamper mot slutten av sesongen endte Viking til slutt med 3. plass i Tippeligaen.

Viking Ungdomsavdeling er stolte av å være en del av denne fantastiske historien!
 

2016©Viking FK, Ansvarlig Redaktør: Rune Bertelsen og Lars Kalvig
Kopiering
 av innhold er ikke tillatt uten avtale med Viking FK

©2017 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift