Avaldsnes

Historikk

Historikk

AVALDSNES VIKING QUEENS
Avaldsnes rykket opp i Toppserien i 2013, og fra en posisjon nede i divisjonssystemet, har klubben gjennom de siste årene tatt store skritt på vei mot en profesjonell tilværelse. Som en av få klubber, prøver vi å skape et storlag utenfor universitetsbyene.
Avaldsnes er rebellen i norsk fotball, og betgenes som "annerledelslaget", laget som elskes og hates blant konkurrenter og fotballpublikum. Vi vil vise at det er mulig å skape noe stort på et lite sted. Historien rundt stadion på Avaldsnes inspirerer til store dåder. I vikingtiden var Avaldsnes kongesete i mer enn 500 år. På andre siden av banen ligger også gruvene (Vignes Kobberverk) som leverte kopperet til Frihetsstatuen i New York. Så her er ikke store tanker fremmede.


Vi ønsker å skape et fargerikt fotballag, med verden som vindu. Dette er stedet hvor brasiliansk samba og amerikansk rythm & blues møter nordisk kraft. Et symbol på "mulighet, respekt og frihet" - for menn og spesielt kvinner verden over. For å komme dit, vil vi være et lag som spiller fartsfylt, teknisk god fotball. Vi har som mål å være blant de 3. beste i Toppserien og spille cupfinale. Videre ønsker vi å skape stabiliteten som bringer oss inn blant Europas topp 10 lag for kvinner.
Kanskje er vi laget som tør prøve noe uventet, noe nytt? Vi er i gang med en "branding" som gjør oss synlige. I 2014 ble det påbegynt en TV-dokumentar om det "crazy" prosjektet på Avaldsnes. For ideen om å lage et av Europas beste fotballag på lille Avaldsnes, er helsprø. Men vi synes det er kjekkere å være med på et sprøtt eventyr som skaper spenning og energi, enn å forsvare oss til et hederlig 0 - 1 tap.

Starten på jentefotball i klubben:

Klubbens første jentelag ble startet på uoffisielt på 70 tallet, men først i 1983 stilte vi lag i seriesystemet for første gang. Etter den tid fikk jentefotballen sin plass i klubben. Det første damelag kom i 1989, spilte seg opp til daværende 1. divisjon Vestlandet i 1997, før laget ble oppløst i 1999. I et par år hadde Avaldsnes samarbeidslag med Torvestad og Sportsklubben Vard Haugesund, lag som ble driftet av Avaldsnes.

Etter nedleggelse av senior damelag gjenoppstod damene i 2002. Samtidig fikk klubben opp flere gode jentelag, og klubben vant flere Kretsmesterskap i aldersbestemte klasser. Samtidig fikk frem mange kretslagsspillere, og 2-3 aldersbestemte landslagsspillere. Dette inspirerte ledere i klubben, med Arne Utvik dy i spissen, til å tenke nytt, visjonert og med stor handlekraft. Etter den tid har det gått en vei, oppover, og i dag har Avaldsnes et av landets beste kvinnelag bestående av "verdensstjerner" fra hele verden. Klubben har også utviklet landslagsspillere som Cecilie Pedersen (A-landslaget) og Karina Sævik (U-19), og flere andre har spilt på aldersbestemte landslag.

Veien mot toppen:

2013-   Toppserien

2012   1. divisjon., suveren serievinner med ny poengrekord i divisjonen

2011   1. divisjon, ny opprykket, ble nr. 6

2010   2. divisjon, opprykk til 1. div. etter dramatiske kval. kamper mot Kongsvinger og Urædd

2009   2. divisjon, ny opprykket, nr. 5

2008   3. divisjon, rykket opp etter kvalifisering mot Sogndal

2003-2007    3. divisjon

2002   4. divisjon, gjenoppstått, opprykk til 3. divisjon

Den første jenta:

Det påstås at (en av) verdens første kvinnelige fotballspillere kommer fra Avaldsnes. Datter til sjefen ved Vignes Kobberverk (distriktetes største industriarbeidsplass), Birgit Bjørnstad, sparket fotball med guttene i Visnes i 1920 årene. Om det var fordi hun hadde egen ball, eller om det var ferdighetene, skal være usagt. Våre kilder mener å huske at hun viste godt igjen i kampsituasjoner, og huskes som en frisk jente.

THE VIKING QUEENS OF AVALDSNES

On a rough and windy island in Norway, some locals had a crazy idea: 
They wanted to create a world class soccer team in their hometown, Avaldsnes.
Thinking big is not new in this place. A small hometown today, Avaldsnes was for 500 years the royal headquarters of the Viking kings. In fact, the local airport today welcomes travelers to the Homeland of the Viking kings.
The modern Vikings have followed the example set by their ancestors: They look for great talent everywhere, also outside their own borders. Today, Avaldsnes unite players and coaches from nations such as Iceland and the USA to Nigeria and Brazil. They´ve all come to join the most unlikely top team in Norway.
In 2013, Avaldsnes made it right to the cup finals and finished fourth in the league. 
This year, they hope to take it even further. The greater goal is to become a symbol of respect, opportunity and freedom all over the world. As a further inspiration in this quest, a copy of the Statue of Liberty overlooks the team as they train. This is because Avaldsnes has a special link with the American symbol of freedom. The local coppermines at Avaldsnes gave the Lady in New York her green looks.

©2017 123klubb for effektiv klubbdrift leveres av KX Products